12.01.2010 14:18:52

Najnovija verzija ove datoteke dostupna je na mreži u Microsoftovom centru za preuzimanje na stranici Datoteka "Pročitaj me" Programskog dodatka SQL Server 2008 Reporting Services.

Pomoć za tehničke probleme s uslugom SQL Server koji nisu povezani s dokumentacijom potražite u odjeljku Dobivanje pomoći za SQL Server.

Sadržaj

1.0 Uvod

Programski dodatak Microsoft® SQL Server® 2008 Reporting Services za proizvode i tehnologije SharePoint je web-preuzimanje koje pruža značajke za integraciju poslužitelja za izvješća s primjenom platforme Microsoft SharePoint Foundation 2010® ili Microsoft SharePoint Server 2010 ®. Funkcije programskog dodatka Reporting Services:

 • Web-dio za Report Viewer, koji omogućuje pregled izvješća, izvoz u više formata za prikazivanje, kretanje na stranici, pretraživanje, ispis i zumiranje.
 • Web-stranice na kojima možete stvoriti pretplate i rasporede, odrediti sigurnosne postavke stavki modela te upravljati izvješćima, modelima i izvorima podataka.
 • Podrška za standardne značajke platformi SharePoint Foundation 2010 i SharePoint Server 2010 uključujući upravljanje dokumentima, suradnju, sigurnost i primjenu s vrstama sadržaja poslužitelja za izvješća.
 • Možete koristiti upozorenja programa SharePoint, kontrolu verzije (prijava i odjava) te filtriranje web-dijelova s izvješćima. Web-dio za Report Viewer možete dodati na bilo koju stranicu ili nadzornu ploču na web-mjestu programa SharePoint te prilagoditi njegov izgled.
 • Možete koristiti razine dozvola i uloge programa SharePoint da biste kontrolirali pristup sadržaju poslužitelja za izvješća. Također možete koristiti provjeru autentičnosti obrazaca programa SharePoint da biste imali podršku za pristup putem internetske veze.
 • Proširenje za isporuku koje možete koristiti u pretplatama za isporuku izvješća SharePoint bibliotekama.
 • Objavljivanje izvješća i modela iz dizajnera izvješća i dizajnera modela u SharePoint biblioteci.
 • Otvaranje izvješća i modela u alatu Report Builder iz SharePoint biblioteke te spremanje izvješća u SharePoint biblioteke na cijelom web-mjestu.
 • Krajnja točka protokola Simple Object Access Protocol (SOAP) za upravljanje sadržajem poslužitelja za izvješća u integriranom načinu programa SharePoint.

[Vrh]

2.0 Značajke u ovom izdanju

Programski dodatak Reporting Services radi s poslužiteljem za izvješća usluge SQL Server 2008 R2 Reporting Services koji konfigurirate za integraciju s programom SharePoint. Slijedi popis novih značajki u ovom izdanju:

 • Fleksibilna instalacija programskog dodatka, koja je sada moguća prije ili poslije instalacije proizvoda ili tehnologije SharePoint. Instaliranje programskog dodatka prije instalacije proizvoda ili tehnologije SharePoint omogućuje lakšu primjenu programskog dodatka jer SharePoint farma uvodi datoteke kada se poslužitelji dodaju farmi.
 • Jednostavnija konfiguracija SharePoint poslužitelja za integraciju s poslužiteljem za izvješća. Potrebno je izvršiti manje koraka nego u prethodnoj verziji programskog dodatka. Više informacija naći ćete u odjeljku Kako konfigurirati integraciju poslužitelja za izvješća u središnjoj administraciji programa SharePoint
 • Mogućnost korištenja SharePoint popisa kao izvora podataka za izvješća. Programski dodatak pruža novo iskustvo rada s Microsoft SharePoint popisima i upitima kako biste jednostavno dodali informacije sa SharePoint popisa u izvješće. Više informacija naći ćete u odjeljku Dobivanje podataka sa SharePoint popisa kao vrste izvora podataka (Report Builder 3.0)
 • Izvješća iz programa Microsoft Access 2010® i novo proširenje podataka usluge Reporting Services za SharePoint popis mogu se pokrenuti lokalno iz SharePoint biblioteke dokumenata, bez povezivanja s poslužiteljem za izvješća usluge SQL Server Reporting Services. Više informacija naći ćete u odjeljku Prikazivanje izvješća lokalnog načina rada u pregledniku izvješća (usluga Reporting Services u integriranom načinu programa SharePoint)
 • Kategorije koje se mogu konfigurirati tako da budu dio dijagnostičkih zapisnika programa SharePoint. Kategorije bilježe informacije u rasponu od korištenja korisničkog sučelja do proxyja SOAP klijenta. Više informacija naći ćete u odjeljcima Događaji za poslužitelj za izvješća u integriranom načinu programa SharePoint i Kako uključiti događaje usluge Reporting Services u zapisnik praćenja programa SharePoint
 • Korisničko sučelje za uslugu Reporting Services u programu SharePoint podržava 37 jezika, skupove znakova zdesna nalijevo za hebrejski i arapski te složeni izgled teksta za tajlandski. Podrška uključuje web-dio preglednika izvješća te web-stranice.
 • Funkcija ClickOnce alata Report Builder učitava Report Builder izravno s poslužitelja za izvješća i koristi svojstva sustava na strani poslužitelja.
 • Pretplate i veze detaljne analize rade izravno s povezanim resursima u biblioteci dokumenata umjesto da prolaze kroz poslužitelj za izvješća.
 • HTTP preusmjerivač koji opaža zahtjeve klijenata kao što je alat Report Builder upućene web-sučelju programa SharePoint te ih preusmjerava poslužitelju za izvješća.

[Vrh]

3.0 Zahtjevi

Da biste instalirali programski dodatak Reporting Services, računalo uz softverske i hardverske zahtjeve proizvoda ili tehnologije SharePoint 2010 za integraciju mora ispunjavati i sljedeće softverske zahtjeve:

 • Microsoft Windows Installer 3.0 ili noviji.
 • SharePoint Foundation 2010 ili SharePoint Server 2010. Programski dodatak Reporting Services nije podržan u ranijim verzijama usluga Windows SharePoint Services i Microsoft Office SharePoint Server2007.
 • Programski dodatak postoji samo u 64-bitnoj verziji koja je i zahtjev za proizvode i tehnologije SharePoint 2010.
 • Da biste konfigurirali integrirane postupke pomoću ove verzije programskog dodatka Reporting Services, poslužitelj za izvješća mora biti SQL Server 2008 R2. Poslužitelj za izvješća mora biti konfiguriran za integrirani način programa SharePoint kako je opisano u dokumentaciji SQL Server Books Online.
 • Podržana su sljedeća izdanja paketa SQL Server: Standard, Evaluation, Developer i Enterprise. Integracija poslužitelja nije podržana u izdanju Workgroup usluge Reporting Services niti u izdanju SQL Server Express s uslugom Advanced Services.

3.1 Zahtjevi za korisnički račun domene za administraciju i usluge SharePoint

U primjeni proizvoda ili tehnologije SharePoint koriste se različiti računi za pokretanje usluga i pristup pristupnim i pozadinskim poslužiteljima. Pri navođenju računa domene za primjenu slijedite preporuke i navedite račune koje će koristiti isključivo web-aplikacija programa SharePoint. Nemojte konfigurirati račun usluge koji će se pokretati kao korisnički račun domene stvarne osobe koja pristupa web-mjestu programa SharePoint.

Račun domene potreban je u sljedećim slučajevima:

 • Web-mjesto programa SharePoint i poslužitelj za izvješća nalaze se na različitim računalima.
 • Web-mjesto programa SharePoint smješteno je u grupi aplikacija koja se pokreće kao ugrađeni račun, kao što je NetworkService.
 • Krajnja točka poslužitelja za izvješća u web-aplikaciji SharePoint konfigurirana je tako da koristi način pouzdanog računa.

Ako ne koristite korisnički račun domene, primit ćete sljedeću poruku o pogrešci kada korisnik pogleda izvješće ili pristupi značajkama usluge Reporting Services s web-mjesta programa SharePoint:

"Došlo je do neočekivane pogreške pri povezivanju s poslužiteljem za izvješća. Provjerite je li poslužitelj za izvješća dostupan i konfiguriran za integrirani način programa SharePoint. Dozvole dodijeljene korisniku '<acccountname>' nisu dovoljne za izvođenje ovog postupka."

Tu pogrešku izbjeći ćete ako slijedite preporuke u dokumentaciji proizvoda i tehnologije SharePoint i pokrenete uslugu grupe aplikacija kao račun domene. Više informacija o zahtjevima i preporukama za račun usluge naći ćete u odjeljku Planiranje administracijskih računa i računa usluge u dokumentaciji proizvoda i tehnologije SharePoint.

Napomena:
proizvodi i tehnologije SharePoint 2010 zahtijevaju račune domene za konfiguraciju usluge kao što je integracija programa SharePoint s uslugama za izvješća.

[Vrh]

4.0 Nadogradnja

Ako već imate instaliran programski dodatak Reporting Services, možete ga nadograditi na najnoviju verziju. Program za postavljanje otkrit će postojeću verziju i zatražiti da potvrdite ažuriranje. Ako potvrdite, uklonit će se starija verzija programskog dodatka i instalirati nova.

Napominjemo da programski dodatak Reporting Services ne razlikuje instance. Na računalu možete imati samo jednu instancu programskog dodatka. Ne možete istovremeno pokrenuti stariju verziju i trenutnu verziju.

5.0 Pregled instalacije i konfiguracije

Koraci za instalaciju i konfiguraciju programskog dodatka Reporting Services mogu se razlikovati ovisno o vašim zahtjevima. Ovo su osnovni koraci.

 • Instalirajte programski dodatak pomoću datoteke rsSharepoint.msi. U primjeni SharePoint farme programski dodatak mora biti instaliran na svakom pristupnom web-poslužitelju. Više informacija naći ćete u odjeljku Kako instalirati ili deinstalirati programski dodatak Reporting Services
 • U središnjoj administraciji programa SharePoint konfigurirajte integraciju usluge Reporting Services, što uključuje navođenje URL-a poslužitelja za izvješća koji se integrira sa SharePoint farmom. Više informacija naći ćete u odjeljku Kako konfigurirati integraciju poslužitelja za izvješća u središnjoj administraciji programa SharePoint
 • U središnjoj administraciji programa SharePoint provjerite jesu li u značajkama zbirke web-mjesta aktivirane integracija poslužitelja za izvješća i značajke središnje administracije. Više informacija naći ćete u odjeljku Kako aktivirati značajku poslužitelja za izvješća u središnjoj administraciji programa SharePoint
 • U središnjoj administraciji programa SharePoint aktivirajte značajku sinkronizacije datoteka poslužitelja za izvješća. Ta značajka pomaže da stavke koje su ručno kopirane u biblioteke dokumenata budu sinkronizirane s katalogom poslužitelja za izvješća. Više informacija naći ćete u odjeljku Kako aktivirati značajku sinkronizacije datoteka poslužitelja za izvješća u središnjoj administraciji programa SharePoint
 • Za svaku biblioteku dokumenata dodajte tri vrste sadržaja usluga za izvješća: model sastavljača izvješća, izvor podataka izvješća, izvješće sastavljača izvješća. Time će mogućnosti usluga za izvješća postati dostupne na novom popisu dokumenata. Više informacija naći ćete u odjeljku Kako dodati vrste sadržaja poslužitelja za izvješća u biblioteku (usluga Reporting Services u integriranom načinu programa SharePoint)

[Vrh]

6.0 Instalacija programskog dodatka

Da biste instalirali programski dodatak Reporting Services, morate biti administrator računala.

Da biste aktivirali značajku integracije usluge Reporting Services, morate biti administrator zbirke web-mjesta.

Ovo izdanje programskog dodatka može se instalirati prije ili poslije instalacije programa SharePoint. Programski dodatak slijedi standarde primjene programa SharePoint i instalira datoteke na mjestima koje koristi instalacija programa SharePoint.

Napomena:
prednost instaliranja programskog dodatka prije proizvoda ili tehnologije SharePoint je u tome što će, kada joj se dodaju novi poslužitelji, SharePoint farma konfigurirati i aktivirati programski dodatak Reporting Services.

6.1 Instalacija programskog dodatka prije proizvoda ili tehnologije SharePoint

Programski dodatak mora se instalirati na svim pristupnim web-poslužiteljima programa SharePoint koje želite integrirati s uslugom Reporting Services. Ako proizvod ili tehnologija SharePoint još nije instalirana, čarobnjak za instalaciju programskog dodatka možete pokrenuti na svim poslužiteljima.

 1. Preuzmite program za postavljanje (rsSharepoint.msi) za programski dodatak Reporting Services.
 2. Kao administrator pokrenite datoteku rsSharepoint.msi da biste pokrenuli čarobnjak za instalaciju. Čarobnjak prikazuje stranicu dobrodošlice, licencne odredbe za softver te stranicu za informacije o registraciji. Program za postavljanje stvara mape sustava SharePoint 2010 na mjestu %program files%\common files\Microsoft Shared\ i kopira datoteke u mape. Morate pokrenuti .msi kao administrator tako da otvorite prozor povišenog naredbenog retka, a zatim pokrenete datoteku rsSharepoint.msi iz naredbenog retka.
 3. Konfigurirajte postavke integracije i aktivaciju značajki poslužitelja za izvješća u središnjoj administraciji programa SharePoint.

6.2 Instalacija programskog dodatka nakon instalacije proizvoda ili tehnologije SharePoint

Kada instalirate programski dodatak na poslužiteljima nakon instalacije proizvoda ili tehnologije SharePoint, punu instalaciju programskog dodatka možete pokrenuti samo na jednom od poslužitelja programa SharePoint. Za ostale poslužitelje programa SharePoint u farmi morate pokrenuti instalaciju programskog dodatka vrste "samo datoteke" iz naredbenog retka. Instalacija vrste "samo datoteke" instalira datoteke, a preskače prilagođene radnje instalacijskog postupka.

Nakon što instalirate programski dodatak na svim poslužiteljima, pokrenite središnju administraciju programa SharePoint da biste konfigurirali integraciju poslužitelja za izvješća.

6.3 Instalacija vrste "samo datoteke"

Da biste instalirali datoteke, a pritom preskočili korake prilagođenih radnji, pokrenite .msi iz naredbenog retka s uključenom mogućnosti SKIPCA:

 1. Otvorite naredbeni redak s administratorskim dozvolama.
 2. Pokrenite msiexec -i rsSharePoint.msi SKIPCA=1.

6.4 Puna instalacija programskog dodatka u dva koraka

Ako se tijekom instalacije pojave pogreške, možete pokrenuti program za postavljanje u dva koraka iz naredbenog retka. Najprije pokrenite program za postavljanje da biste instalirali datoteke i preskočili prilagođene radnje, a zatim pokrenite izvršnu datoteku za prilagođene radnje. Da biste instalirali programski dodatak Reporting Services za način "samo datoteke", učinite sljedeće:

 1. Otvorite naredbeni redak s administratorskim dozvolama.
 2. Pokrenite msiexec -i rsSharePoint.msi SKIPCA=1.
 3. Pronađite datoteku rsCustomAction.exe u sustavu datoteka. Program za postavljanje kopira tu datoteku na vaše računalo. Datoteka se nalazi u direktoriju %Temp%.
  Da biste dobili podatke o putu za tu datoteku, kliknite Start, Pokreni, a zatim upišite %temp%. Datoteka bi se trebala nalaziti na sljedećem mjestu: \Documents and Settings\<vaše ime>\LOCALS~1\Temp.
  Otvorite prozor naredbenog retka. Da biste to učinili, kliknite Start, Pokreni, a zatim upišite cmd. U novijim operacijskim sustavima možda ćete morati povisiti razinu dozvola i izvršiti ovo pokretanje s administratorskom dozvolom.
 4. Idite do mape koja sadrži izvršnu datoteku rsCustomAction.
 5. Unesite sljedeću naredbu. Ovaj konfiguracijski korak potrajat će nekoliko minuta. Tijekom tog postupka ponovno će se pokrenuti usluga W3SVC.
  rsCustomAction.exe /i

6.4 Konfiguracija integracije poslužitelja za izvješća

 1. U središnjoj administraciji programa SharePoint 2010 kliknite karticu Osnovne postavke aplikacije.
 2. U odjeljku Reporting Services kliknite Integracija usluge Reporting Services.
  1. U dijelu URL web-usluge poslužitelja za izvješća: navedite URL poslužitelja za izvješća (na primjer: http://example-server-name/reportserver). Nemojte koristiti "localhost". Otvorite prozor preglednika i provjerite je li URL koji namjeravate koristiti valjan. Valjani URL otvorit će korijenski čvor hijerarhije mapa poslužitelja za izvješća. Ako se pojavi pogreška, URL poslužitelja za izvješća nije valjan i ne smije se koristiti. Dodatne informacije o sintaksi URL-a naći ćete u odjeljku Konfiguracija virtualnih direktorija poslužitelja za izvješća u dokumentaciji SQL Server Books Online.
  2. U dijelu Način provjere autentičnosti odaberite Windows provjera autentičnosti ili Pouzdani račun da biste odredili hoće li krajnja točka proxy poslužitelja slati zaglavlje sa sigurnosnim tokenom za oponašanu vezu s poslužiteljem za izvješća.
  3. U dijelu Vjerodajnice navedite Korisničko ime i Lozinku za povezivanje s poslužiteljem za izvješća i dohvaćanje računa usluge. Unesite vjerodajnice za račun koji je član lokalne administratorske grupe na računalu poslužitelja za izvješća.
  4. U dijelu Aktivacija značajke Reporting Services odaberite želite li aktivirati značajku Reporting Services u svim postojećim zbirkama web-mjesta ili odaberite popis zbirki web-mjesta u kojima želite aktivirati značajku.
  5. Kliknite U redu.
 3. U odjeljku Reporting Services kliknite Postavi zadano za poslužitelj da biste po želji postavili vrijednosti za ograničenje povijesti izvješća, vođenje zapisnika, vremensko ograničenje obrade izvješća i omogućavanje preuzimanja sastavljača izvješća

Više informacija naći ćete u odjeljcima Kako konfigurirati integraciju poslužitelja za izvješća u središnjoj administraciji programa SharePoint i Kako aktivirati značajku poslužitelja za izvješća u središnjoj administraciji programa SharePoint

6.5 Postavljanje dozvola i dodavanje vrsta sadržaja usluge Reporting Services

Da biste dovršili postupak integracije, morate provjeriti dozvole za sve korisnike koji će pristupati i upravljati sadržajem poslužitelja za izvješća u web-aplikaciji programa SharePoint. Da biste tim korisnicima omogućili pristup aplikaciji, morate dodijeliti korisničke i grupne račune grupama ili razinama dozvola u programu SharePoint. Značajke usluge Reporting Services integriraju se sa sigurnosnim modelom i dozvolama programa SharePoint pa pristup vrstama sadržaja usluge Reporting Services podrazumijeva pristup ostalim stavkama u istoj biblioteci dokumenata. Na primjer, ako korisnik ima dozvole za prikaz ostalih stavki u biblioteci dokumenata, moći će vidjeti i izvješće u toj biblioteci.

Možete dodati i vrste sadržaja usluge Reporting Services tako da korisnici koji imaju dozvolu za korištenje alata Report Builder isti mogu pokrenuti s izbornika Novo unutar biblioteke dokumenata. Više informacija naći ćete u odjeljku Kako dodati vrste sadržaja poslužitelja za izvješća u biblioteku (usluga Reporting Services u integriranom načinu programa SharePoint)

6.6 Provjera instalacije i konfiguracije

 1. Provjerite integraciju tako da pokrenete program Reporting Services Configuration Manager za prikaz stanja poslužitelja. U odjeljku Trenutni poslužitelj za izvješća pod Način poslužitelja za izvješća treba stajati Integrirani način programa SharePoint.
 2. U programu Reporting Services Configuration Manager kliknite URL web-usluge, a zatim kliknite URL web-usluge poslužitelja za izvješća da biste u prozoru preglednika otvorili stranicu poslužitelja za izvješća. Ako se stranica ne otvori bez poruka o pogreškama, poslužitelj za izvješća nije ispravno konfiguriran.
 3. U središnjoj administraciji programa SharePoint kliknite Osnovne postavke aplikacije, a zatim u odjeljku Reporting Services kliknite Postavi zadano za poslužitelj. Ako je integracija ispravno konfigurirana, ta će se stranica otvoriti bez poruke o neuspjelom povezivanju s poslužiteljem za izvješća.
 4. Idite do biblioteke na web-mjestu programa SharePoint i učitajte datoteku definicije izvješća (.rdl) i modela izvješća (.smdl). Provjerite jesu li svojstva izvora podataka za izvješće točna. Izvor podataka mora imati valjani niz povezivanja na vanjski izvor podataka. Vrsta vjerodajnice mora biti valjana za vašu topologiju mreže. Točnije, ako za vašu domenu nije omogućena provjera autentičnosti Kerberos, ne možete koristiti vjerodajnicu integrirane sigurnosti sustava Windows ako se poslužitelj za izvješća nalazi na drugom računalu. U tom slučaju morate navesti pohranjene vjerodajnice. Nakon što provjerite jesu li svojstva izvora podataka točna, možete kliknuti naziv izvješća da biste ga otvorili. Izvješće će se automatski otvoriti u web-dijelu za Report Viewer.

[Vrh]

6.7 Deinstalacija programskog dodatka Reporting Services

Programski dodatak Reporting Services možete deinstalirati iz upravljačke ploče sustava Windows u Programima i značajkama. Programski dodatak Reporting Services također možete deinstalirati tako da pokrenete program za postavljanje (.msi datoteka) u načinu za deinstalaciju.

Napomena:
uklanjanjem programskog dodatka s aktivnog poslužitelja u farmi uklonit ćete ga sa svih poslužitelja u farmi. Ako programski dodatak želite ukloniti samo s jednog poslužitelja, najprije uklonite taj poslužitelj iz SharePoint farme, a zatim deinstalirajte programski dodatak.

Deinstalacija programskog dodatka uklanja značajke integracije poslužitelja koje se koriste za obradu izvješća i modela na poslužitelju za izvješća. Program za postavljanje ne briše datoteke koje ste stvorili ili prenijeli u biblioteku, kao ni rasporede, pretplate ili povijest izvješća. Razmislite o brisanju tih stavki prije deinstalacije programskog dodatka. Trebali biste izbrisati i podatke za prijavu u bazu podataka programa SharePoint koji su stvoreni za račun usluge Reporting Services.

 1. Uklonite izvješća i ostale stavke poslužitelja za izvješća koje više ne koristite. One se neće pokretati nakon uklanjanja programskog dodatka.
 2. Na upravljačkoj ploči u dijelu Programi ili Programi i značajke odaberite Programski dodatak SQL 2008 R2 Reporting Services za SharePoint.
 3. Kliknite Deinstaliraj.

Više informacija naći ćete u odjeljku Kako instalirati ili deinstalirati programski dodatak Reporting Services

[Vrh]

7.0 Poznati problemi

8.0 Bilješke dokumentacije

Trenutno nema problema s dokumentacijom.

Također pogledajte

Drugi izvori

Kako aktivirati značajku poslužitelja za izvješća u središnjoj administraciji programa SharePoint